Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A vitamin képes leírás - Vitamin.tlap.hu
részletek »

A vitamin - Vitamin.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vitamin.tlap.hu » A vitamin
Keresés
Találatok száma - 5 db
A-vitamin hiány

A-vitamin hiány

Az A-vitamin, más néven retinol zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a sejtek fejlődésében, illetve növekedésében játszik fontos szerepet. A szervezetben raktározódik, így a túlzott bevitel hipervitaminózist eredményezhet. Az A vitamin hasznosításához fontos a hibátlanul műkődő zsíranyagcsere. Az A vitamin leggyakrabban növényi élelmiszerekből, provitamin (béta karotin) formájában jut a szervezetbe. A béta karotin a májban alakul át A vitaminná. Az állati eredetű élelmiszerek A-vitamint tartalmaznak. A napi szükséglet felnőttek esetében 5000-8000 NE (Nemzetközi Egység), 1 NE 1 µg retinolnak, ill. 6 µg A-elővitaminnak (β-karotinnak) felel meg. A gyerekeknek valamivel kevesebbre, a terheseknek és a szoptató anyáknak valamivel többre van szükségük. Figyelem: terheseknél a 10 000 NE-t meghaladó napi adag fejlődési rendellenességhez vezethet. A vitamin hiány léphet fel a zsírfelvétel zavaraiban, krónikus májbetegségben, extrém egyoldalú táplálkozáskor.

A-vitamin: előnyök és hátrányok

A-vitamin: előnyök és hátrányok

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.

Az A-vitamin

Az A-vitamin

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete. A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt. A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Vitamin magazin hírek
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - Addig nem adok gyógyszert a betegnek amíg a táplálkozását rendbe nem teszem! Sokkal fontosabb azt tudni, milyen embert érint a betegség, mint azt, hogy milyen betegség érinti az embert. / Más ezt úgy fogalazta meg, hogy nincs gyógyithatatlan betegség, csak gyógyithatatlan...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az egészség elvesztésének lépései.
Az egészség elvesztésének lépései. Néhány elgondolkodtató mondat, amivel foglalkoznunk kell: 1. Az emberek...
Az A-vitamin és a béta-karotin.

Az A-vitamin és a béta-karotin.

A honlapon részletesen mutatjuk be az olvasók számára a béta-karotint és az A-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin probiotikuma. A béta- karotin, amennyiben arra szüksége van a szervezetünknek, akkor képes a szervezetünk átalakítani A-vitaminná. A honlapon megismerhetjük azokat az előnyöket, amelyeket a béta-karotinnak köszönhetünk. A béta-karotint nem csupán a sárgarépa tartalmazza, hanem rengeteg színes növényben megtalálható a béta-karotin. A béta - karotin előnnyel van a látáshoz, és megelőzhetjük a segítségével a vakságot.

Története

Története

Az A-vitamint 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható. A növényeknek köszönhetjük, ők fejlesztették ki, a vírusok, baktériumok, szabad gyökök, gombák és az agresszív anyagok ellen, hogy megvédjék magukat. Egyre több szénatomot vontak ki a környezetből, ezáltal pedig bonyolult karotinmolekulákat hoztak létre. Mivel a szabad gyököknek is számos fajtája fejlődött ki, a növények is kénytelenek voltak egyre több karotint kitalálni. Jelenleg mintegy 500 féle karotin ismert, amit évmilliók alatt fejlesztgettek a növények.

Tuti menü