Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A vitamin képes leírás - Vitamin.tlap.hu
részletek »

A vitamin - Vitamin.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vitamin.tlap.hu » A vitamin
Keresés
Találatok száma - 5 db
A-vitamin hiány

A-vitamin hiány

Az A-vitamin, más néven retinol zsírban oldódó vitamin. Elsősorban a sejtek fejlődésében, illetve növekedésében játszik fontos szerepet. A szervezetben raktározódik, így a túlzott bevitel hipervitaminózist eredményezhet. Az A vitamin hasznosításához fontos a hibátlanul műkődő zsíranyagcsere. Az A vitamin leggyakrabban növényi élelmiszerekből, provitamin (béta karotin) formájában jut a szervezetbe. A béta karotin a májban alakul át A vitaminná. Az állati eredetű élelmiszerek A-vitamint tartalmaznak. A napi szükséglet felnőttek esetében 5000-8000 NE (Nemzetközi Egység), 1 NE 1 µg retinolnak, ill. 6 µg A-elővitaminnak (β-karotinnak) felel meg. A gyerekeknek valamivel kevesebbre, a terheseknek és a szoptató anyáknak valamivel többre van szükségük. Figyelem: terheseknél a 10 000 NE-t meghaladó napi adag fejlődési rendellenességhez vezethet. A vitamin hiány léphet fel a zsírfelvétel zavaraiban, krónikus májbetegségben, extrém egyoldalú táplálkozáskor.

A-vitamin: előnyök és hátrányok

A-vitamin: előnyök és hátrányok

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete.

Az A-vitamin

Az A-vitamin

Az A-vitamin vagy hétköznapi nevén retinol a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. A szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős rodopszin vagy látóbíbor képződéséhez szükséges. Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin hiány első tünete. A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt. A-vitamin hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, és emiatt a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Az A-vitamin és a béta-karotin.

Az A-vitamin és a béta-karotin.

A honlapon részletesen mutatjuk be az olvasók számára a béta-karotint és az A-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin probiotikuma. A béta- karotin, amennyiben arra szüksége van a szervezetünknek, akkor képes a szervezetünk átalakítani A-vitaminná. A honlapon megismerhetjük azokat az előnyöket, amelyeket a béta-karotinnak köszönhetünk. A béta-karotint nem csupán a sárgarépa tartalmazza, hanem rengeteg színes növényben megtalálható a béta-karotin. A béta - karotin előnnyel van a látáshoz, és megelőzhetjük a segítségével a vakságot.

Története

Története

Az A-vitamint 1931-ben fedezték fel, 1947 óta pedig már szintetikus úton is előállítható. A növényeknek köszönhetjük, ők fejlesztették ki, a vírusok, baktériumok, szabad gyökök, gombák és az agresszív anyagok ellen, hogy megvédjék magukat. Egyre több szénatomot vontak ki a környezetből, ezáltal pedig bonyolult karotinmolekulákat hoztak létre. Mivel a szabad gyököknek is számos fajtája fejlődött ki, a növények is kénytelenek voltak egyre több karotint kitalálni. Jelenleg mintegy 500 féle karotin ismert, amit évmilliók alatt fejlesztgettek a növények.

Tuti menü