Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
E vitamin képes leírás - Vitamin.tlap.hu
részletek »

E vitamin - Vitamin.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: vitamin.tlap.hu » E vitamin
Keresés
Találatok száma - 4 db
Az E-vitamin

Az E-vitamin

Az E-vitamin (tokoferol) egyik leghatásosabb zsíroldékony antioxidáns. E vitamin élettani hatásai: Az E vitamin antioxidáns vegyület, amely segít semlegesíteni a szervezetben felgyülemlett, káros hatású szabad gyököket. E vitaminra testünk minden sejtjének szüksége lehet, ezért van az, hogy jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi. Segíti az optimális agyi állapot fennmaradását, és csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát. Csökkentheti a különféle (tüdő, végbél, mell, gége) rákfajták kockázatát. Lelassítja az öregedés folyamatát, a ráncok megjelenését is késleltetheti. Enyhíthet a premenstruációs tüneteket. A gének működésében is fontos szerepet játszik, márpedig a gének hordozzák a legalapvetőbb biológiai információkat.

Az E-vitamin

Az E-vitamin

Az E-vitamin (vagy tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához. Ezt a védő hatást úgy éri el az E-vitamin, hogy nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. Szabad gyökök minden sejtben keletkeznek azok anyagcseréje során, ez egy természetes folyamat. Ha például sportolás során a testünk intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigén felhasználás miatt több szabadgyök keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és fájdalmat okozva. Egyes kutatások szerint az E-vitamin hatékony ezen panaszok csökkentésében is antioxidáns hatása miatt. Zsíroldékony tulajdonságánál fogva főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, így védőfaktorként hozzájárul az antioxidatív folyamatokhoz, és az öregedési folyamatok gátlásához.

Fontos információk

Fontos információk

Az E vitamin, másnéven tokoferol, egy zsírban oldódó vegyület, amely a zsírszövetekben, az izmokban, a méhben, a herékben, a májban, a szívben, valamint az agyalapi mirigyben és a mellékvesékben raktározódik el. Ennek a vitaminnak a hatását nyolcféle tokoferol-izomer befolyásolja, melyek a következők: alfa-, béta-, gamma-, delta-, epszilon-, éta-, théta-, és zéta-tokoferol. Ezek közül a leghatásosabb az alfa-tokoferol, míg a többi tokoferol hatása ehhez képest, ha nem is elenyésző, de mindenféleképpen sokkal kisebb.

Vitamin magazin hírek
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb?
Gyerekvitaminok - Melyik a legjobb? Az egészséges életmód kialakítása úgy gondolom szerves részét képezi a gyermeknevelésnek. A szülők óriási felelőssége, hogy a szoptatás után, a gyermek számára milyen életmódot és táplálkozási szokásokat vezetnek be. A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt műtrágyák és gyomírtószerek következtében...
Gátak a gyógyulás útjában!
Gátak a gyógyulás útjában! Hippokratész: - A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a...
Gyógyulás rákból!
Gyógyulás rákból! Manapság már minden gyógynövénynél, gyógygombánál, vitaminnál és...
Testsejtjeink legjobb védelmezője

Testsejtjeink legjobb védelmezője

Vajon mi lehet a természet legnagyobb csodája? A Nap, a dinoszauruszok, piramisok, a Niagara-vízesés? Sokan ehhez hasonlóra gondolnak, pedig valójában az E-viamin és a hópelyhek. Mennyi hópehely hull le egész télen? Megszámlálhatatlan és mégsincs köztük két egyforma. Pontosan ilyen az E-vitamin, nincs két ugyanolyan. Nyolc formájukat tokoferoloknak hívjuk. Mindössze három elemből áll: hidrogén, oxigén, szén. Előállítható szintetikus úton is (dl alfa tokoferolnak hívjuk), de ez jóval kevésbé hatásos, mint a természetes változata. Hiszen hiányzik belőle a sokfélesége, elevensége, ugyanis minden molekulája egyforma. Erős az antioxidáns hatása.

Tuti menü