Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Feltételezhető, hogy Latin-Amerika lakói voltak az elsők, akik már évezredekkel ezelőtt alapanyagaként használták a spirulina algát. Bizonyított tény, hogy úgy a maják, mint az aztékok, a ma - Vitamin magazin
részletek »

Algatörténelem

A vitaminokra, a különböző ásványi anyagokra, és a nyomelemekre igen nagy szüksége van szervezetünknek. Egészséges életvitelünkhöz elengedhetetlen ezen anyagok bevitele. A Vitamin Tuti Magazin szeretne útmutatást nyújtani az egészséges táplálkozáshoz
Vitamin magazin
Itt vagy: Vitamin magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Algatörténelem
Algatörténelem
Régi korok is ismerték!
Feltételezhető, hogy Latin-Amerika lakói voltak az elsők, akik már évezredekkel ezelőtt alapanyagaként használták a spirulina algát. Bizonyított tény, hogy úgy a maják, mint az aztékok, a mai Közép- és Dél-Amerika ősi, fejlett civilizációi, akik a jelenlegi Salvador, Honduras és Mexiko területén éltek, ismerték és tisztelték az algák gyógyító és tápláló tulajdonságait és éltek is vele. Fennmaradt rajzok bizonyítják, hogy a latinok kosárszám halászták az algahabot az olyan szubtrópusi vizek partjainál, mint például a Texco tó.
Amikor a 16. századtól kezdve európai hajók kezdtek horgonyozni Dél-Amerika partjainál, a felfedezők, mint például a portugál Pedro Alvares Cabral, olyan békés és barátságos emberekkel találkoztak, akik kukoricán és babon kívül gyakran valamilyen zöld színű növényt fogyasztottak.
A felfedezők ezt Tecuitlatl néven emlegették, amely név ezen élelem titokzatos hatására célzott. Egy másik földrészen Afrikában, a kutatók, többek között a belga botanikus Leonhard felfedezték, hogy a bennszülöttek a Csád-tóból zöld algát gyűjtöttek, megszárították, majd egyfajta kenyérlángosként fogyasztották.

A 20. század végén azután olyan tudósok, mint a japán Hiroshi Nakamura és az Egyesült Államokbeli Christopher Hills munkája nyomán a lenyűgöző spirulinával kapcsolatos kutatómunka hatalmas lendületet vett. Ez a munka bebizonyította azt, amit évezredekkel ezelőtt élt őseink ösztönösen tudtak, nevezetesen, hogy a Spirulina nem egyszerűen egyike a legjobb minőségű nem állati eredetű fehérjeforrásnak, amely tulajdonsága általa Föld élelmezésének lényeges részét képezhetné. Ezt a szintén nem elhanyagolható tényt is felülmúlja az, hogy a mikroalga számtalan olyan képességgel bír, amelyek gyógyítanak, segítenek és támogatják szervezetünket ellenállóképességünk mozgósításában.
Hirdetés

A Spirulina Platensis - a titokzatos ősi táplálék

A növénytani elnevezés spirulina azt jelenti kicsi spirál. Vélhetőleg azért kapta ezt a nevet, mert a mikroszkóp alatt egy spirálra emlékeztet a külseje. Ez a kicsi kék alga valójában egy baktérium, mégpedig egy cianobaktérium. A Föld legősibb fosszíliatartalmú üledékkőzetei bizonyítják, hogy a cianobaktériumok már 3,5 milliárd évvel ezelőtt, tehát a még lakatlan, lakhatatlan Földön megjelentek, mint ennek a bolygónak az első zöld élőlényei. Elképesztően magas a klorofilltartalmuk, amelynek segítségével képesek a fotoszintézisre, ezzel a szerves anyagok szintetizálására, tehát bolygónkon elsőként az oxigén előállítására. Az ősalgáknak ez a hatékony összetevője, a klorofill, a mai napig minden zöld növényben jelen van.
A pirulina mikroalgák napjainkban is a fotoszintézis mesterei és a napfényt tiszta élelemmé képesek alakítani. Abból indulhatunk ki, hogy a Spirulina is jelentős szerepet játszott abban, hogy bolygónkon lehetővé vált az intelligens élőlények megjelenése. Tette ezt oly módon, hogy a széndioxidban gazdag ősatmoszférát oxigénnel dúsította ezzel megteremtve az élet létrejöttének biológiai feltételeit. Joggal beszélhetünk tehát arról, hogy a Spirulina platensis, ahogyan hivatalosan nevezik ezt a jelentéktelen algát, életet ad. A Spirulina algaként nem számít növénynek, mivel nincs sejtmagja és a sejtfala sem a növényekre jellemző. Alig egy milliméter nagyságú sejtjei henger alakúak -ezeket szabad szemmel is lehet látni. A spirulina osztódással szaporodik ehhez viszont megfelelő körülményekre van szüksége: napfényre és olyan vízre, melynek sótartalma minimum 15-20 százalékos. Összehasonlításképpen: a tengervíz sótartalma mindössze 3 százalék. A víznek nagyon savasnak kell lennie, 8 és 11 közötti PH értékűnek. Ebből is látható, hogy a spirulina rendkívül ellenálló alga, hiszen aligha akad még egy olyan élőlény, ami ennyire sós és meleg közegben életben maradna, nemhogy szaporodna. Ez az alga rrendkívül alkalmazkodó. Még a radioaktív sugárzást is túléli. Igaz, hogy utána már nem szaporodik, de nem is pusztul el. Megfelelő életkörülmények között képes arra, hogy három nap leforgása alatt megduplázza a biomasszáját. A meleg égtájakon, például Latin-Amerika szubtrópusi és trópusi területein a spirulina alga a halak és a madarak egyik legkedveltebb tápláléka. A flamingók példának okáért ennek a kékeszöld algának illetve azok karatinoid (egy pigmentfajta) tartalmának, ezenkívül a bennük nagy mennyiségben található ficocíánnak köszönhetik rózsaszín színüket.

A spirulina tartalmaz...
- nagy mennyiségben növényi fehérjét (60-70%), amelyet az állati eredetű fehérjével szemben szervezetűnk rendkívül jól képes hasznosítani,
- nagy mennyiségű színezőanyagot: klorofillt, azt a zöld színanyagot, amely a növényi sejtekben megköti és szállítja az oxigént,
- phycocianidot, azt az úgynevezett kék színanyagot, amely közvetlenül, sejtszinten hatva segíti elő azok növekedését,
- jelentős mennyiségben B-vitaminokat, vasat és különböző zsírsavakat, amelyek a sejtek anyagcseréjét előnyösen befolyásolják,
- phenylethylamint (PEA), amely a szellemi teljesítőképességet fokozza és javítja a hangulatunkat,
- karotinokat, elsősorban bétakarotint, ami az immunrendszert élénkíti,
- zsírsavakat és lipideket,
- vitaminokat és enzimeket, valamint
- mucco- és poliszacharidokat.

Chlorella Vulgaris az őstehetség
A chlorella a zöld algák családjába tartozó egysejtű édesvízi alga. A legparányibb és legősibb nővény a világon. Egyike a létező legegyszerűbb organizmusoknak. Sejtmagból, fotoszintetizáló részecskéből, mitochondriumból és sejtfalból áll. Négyszázalékos klorofilltartalmával az eddig ismert legmagasabb klorofillkoncentrációt tartalmazza a növényvilágban. Ennek a rendkívüli tartalomnak köszönhetően tízszer több oxigént képes előállítani és széndioxidot megkötni, mint bármely más nővény. Hozzávetőlegesen 10 mikrométer sejtátmérőjével (egy mikrométer a méter egymilliomod részének felel meg) a golyóformájú mikroalga nagyjából akkora, mint egy vörösvértest. Három-rétegű hemicellulóz veszi körül, ez a sejtfal védő- és vázfelülete. Ez azt jelenti, hogy a chlorella rostanyagokban gazdag. Szédítő sebességgel szaporodik, egyetlen anyasejt 16-20 óra leforgása alatt négy sejtre osztódik, amelyek újabb 16-20 óra alatt hasonló módon négyfelé osztódnak. A chlorellát alkotórészei pótolhatatlanul értékes tápanyaggá teszik. Szárított állapotban 50 százalék proteint tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, rostanyagokban, vitaminokban és klorofillben. Semmilyen káros vagy mérgező anyag nem keletkezik az emésztése során. Mindezeken felül nagyszámú vitamint tartalmaz, többek között karotinoidot, flavonoidot, polifenolt, poliszacharidot és glykoproteint.

A chlorella tartalmaz...
- teljesértékű növényi fehérjét az összes aminosavval, többek között mind a nyolcféle alapvető aminosavat,
- ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket, például magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, cinket, kálciumot,
- számos vitamint, többek között C- és E-vitamint, niacint, B-vitaminokat, ezen belül a B12-őt aktív formában, K-vitamint, pantotensavat, foisavat,
- klorofillt: az akár négyszázalékos tartalommal a legmagasabb mért klorofillhányad
- antioxidánsokat, polifenolt és sok más gyógyászati szempontból hatékony összetevőt
- telítetlen zsírsavakat, mint a-linolén- és linolsavat

Az alga az óceáni tápláléklánc első eleme. Több mint 40 aktív tengeri összetevőt, különféle ásványi sókat, hemicellulózt, alginsavat, nyomelemet, fitohormont, aminosavat, klorofillt, növényi enzimeket és vitamint tartalmaz. Jelenleg közel 25 000 algafaj ismert, amelyek alakjukat és méretüket tekintve rendkívül változatosak. A legkisebb 0,5 nanométer, a legnagyobb 400 méter is lehet.
Az algák színanyaguk szerint barnák, vörösek, zöldek és kékek lehetnek. A színanyagok (pigmentek) nemcsak a moszat színét határozzák meg, hanem azt is, hogy a napfény különböző hullámhosszú összetevőiből melyeket tudja hasznosítani.

Barnamoszatok
Méretük ritkán kisebb 50 centinél, de akár több száz méteres is lehet. Főleg mérsékelt és hideg vízi környezetben élnek. Elsősorban a bőrfeszesítésben segítenek. Leggyakrabban E- és C-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak.
A csomós moszat tradicionális étel, de újabban a szabad gyökök elleni hatása miatt jut fontos szerephez. Emellett védi a bőrt az UVB sugarak káros hatásától.
A hólyagmoszatot Európában élelmiszer-adalékként, ízesítőként is használják. Rugalmassá teszi a bőrt, csökkenti megvastagodását, így az öregedő bőr első számú védelmezője. Brómban és jódban gazdag, réztartalma pedig ezerszer nagyobb, mint a tengervízé. Hatóanyagai által segíti a pajzsmirigy normális működését.

Az ujjmoszat hidratáló, tisztító, bőrnyugtató, méregtelenítő és antiallergén hatású. Kiváló habfürdő-alapanyag. A fiatalító tulajdonságú algát az orvosok gyakran ajánlják az ideg- és immunrendszer működésének támogatására.
http://s1.tlap.hu/magazin/226/mzn_cikk_kepek_4867/Alga a történelemben
Alga a történelemben
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - spirulina, alga, lúgosítás, étrendkiegészítő
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-07-13 09:08:38
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü