Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A terhes nők egyre nagyobb számban a normálisnál nagyobb súlyfelesleggel küzdenek, ami különösen fontossá teszi bizonyos vitaminok megfelelő adagolását a terhesség alatt és azt megelőzően. - Vitamin magazin
részletek »

Melyik vitaminból mennyit szedjen a kismama?

A vitaminokra, a különböző ásványi anyagokra, és a nyomelemekre igen nagy szüksége van szervezetünknek. Egészséges életvitelünkhöz elengedhetetlen ezen anyagok bevitele. A Vitamin Tuti Magazin szeretne útmutatást nyújtani az egészséges táplálkozáshoz
Vitamin magazin
Itt vagy: Vitamin magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Melyik vitaminból mennyit szedjen a kismama?
Melyik vitaminból mennyit szedjen a kismama?
Mit szedjen egy kismama?
A terhes nők egyre nagyobb számban a normálisnál nagyobb súlyfelesleggel küzdenek, ami különösen fontossá teszi bizonyos vitaminok megfelelő adagolását a terhesség alatt és azt megelőzően.
A terhesség alatt szedett vitaminok nélkülözhetetlenek a magzat normális sejtműködéséhez, növekedéséhez és fejlődéséhez.
A terhesség idején tehát megnő az anya szervezetének igénye bizonyos vitaminok, elsősorban a folsav iránt, amelyet a termékeny korban lévő nők általában egyébként is túl alacsony mennyiségben fogyasztanak. A terhesség alatt, illetve már azt megelőzően szedett vitaminok bizonyítottan jelentős mértékben csökkentik a velőcső-záródási és más fejlődési rendellenességek kialakulásának valószínűségét.

A szakemberek egy része úgy véli, a vitaminkészítmények szedésével a terhességi magas vérnyomás és koraszülés kockázata is hatékonyan csökkenthető, de ez egyelőre nem bizonyított: további vizsgálatok szükségesek az összefüggések igazolásához, illetve a vitaminszedés potenciálisan káros hatásainak feltérképezéséhez és az optimális adagolás megállapításához.
Hirdetés

Mennyi vitaminpótlás ajánlott?

A londoni King's College kutatói felülvizsgálták a kismamák vitaminszedésére vonatkozó ajánlásokat. Folsavból naponta 400 mg bevitelét javasolják már a fogamzást megelőzően, illetve az első trimeszter folyamán. A nők mindössze 21-48%-a szed már a fogamzás előtt is folsavat, ezért a szakemberek más megoldásokat is keresnek: felmerült például a liszt folsavval történő dúsításának lehetősége, bár ezzel kapcsolatban még vizsgálják, hogyan hatna ez a "kényszeradagolás" azokra, akiknek nincs folsavra nagyobb mennyiségben szüksége.

Az A- és B-vitamin szedése nem javallt a terhesség alatt, de szedhetők olyan multivitamin-készítmények, amelyek kis mennyiségben tartalmaznak C- és E-vitamint. C-vitaminból a terhes nők számára ajánlott napi bevitel minimálisan 80-85 milligramm. Extrém nagy mennyiségű (több mint napi 2000 mg) C-vitamin fogyasztása a terhesség alatt egyes vizsgálatok szerint növelheti a koraszülés kockázatát, míg más vizsgálatok szerint C-vitamin-hiányhoz vezethet az újszülöttben. A E-vitamin nagy dózisban történő bevitelét pedig egyes terhességi komplikációkkal és szívfejlődési rendellenességekkel hozták összefüggésbe. E-vitaminból az ajánlott napi bevitel 10-15 milligramm.

D-vitamin adagolása akkor célszerű, ha fennáll a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata. Amennyiben eleget éri napfény a bőrt, megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődik a szervezetben. Mégis azt figyelték meg, hogy például a 30 feletti testtömeg-indexű (BMI) nők esetében gyakran alakul ki D-vitamin-hiány, illetve nem mindenkinek van lehetősége megfelelő ideig élvezni a napsütést. Indokolt esetben, főleg túlsúlyos kismamáknak napi 10 mikrogramm mennyiségben mindenképpen pótolni kell a D-vitamint, mert súlyos hiány esetén a gyermek akár angolkóros is lehet.

A kutatók összegzésként elmondták: egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, valamint aktív, mozgásban gazdag életmóddal és sok szabadban töltött idővel a vitaminok nagy részéhez hozzájut a kismama. A folsav és szükség esetén a D-vitamin pótlását azonban mindenképpen ajánlják a szakemberek.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - vitamin,terhesség,kismama,egészséges magzat,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-08-06 15:23:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü